Unge keder sig ikke

Da Lars og Anne Mette valgte at slå sig ned i Borbjerg, var en af deres bekymringer, hvordan det ville være for deres børn at blive teenagere i det lille samfund. Den bekymring fejer børnene, der i dag er 13 og 15 år af banen.

Lad det være sagt med det samme. Når man har teenagere og bor i Borbjerg, så ER der meget kørsel frem og tilbage til diverse fritidsaktiviteter. For selvom meget foregår lokalt, så er de unge i Borbjerg selvfølgelig også storforbrugere at tilbuddene inde i Holstebro.

Det slår Lars Jørgensen fast på spørgsmålet om, hvordan det er at bo i Borbjerg med teenagebørn. Lars og Anne Mette flyttede fra en lægebolig i Holstebro til eget hus på Vibevej i Borbjerg, da børnene var mindre. I dag er Søren 13 og Ida Marie 15 år, så familiens to biler holder ikke altid i garagen.

– Mens børnene var små, foregik det meste her i Borbjerg. Nu hvor de er større, og ambitionerne med fodbold og gymnastik er det samme, så kører vi lidt længere med dem, siger Lars.

Men det med kørslen var nu ikke Lars og Anne Mettes største bekymring, da de valgte at slå sig ned i landsbyen, der ligger ca. 12 km fra Holstebro. Deres største bekymring var, om deres børn som teenagere ville kede sig ihjel i byen.

– Vi har spurgt meget ind til børnene, om det er her, vi skal bo, eller om de ville foretrække at bo i Holstebro eller en anden større by. Det siger de klart nej tak til, siger Lars. Ida Marie supplerer:

– Det er faktisk umuligt at kede sig herude, når man er ung, siger hun.
Det skyldes formentlig, at vennerne ikke bare er venner af navn på facebook. Det er venner i forskellige aldersklasser, som man har kendt gennem hele sin opvækst. Venner som er lige i nærheden og nemme at lave aftaler med.

– Det sker ikke sjældent en fredag eller lørdag aften, at det ringer på døren og en flok står udenfor og vil have Søren med over at spille rundbold eller lege røvere og soldater. Det er fantastisk, at de kender hinanden så godt og har det så godt sammen på kryds og tværs, siger Anne Mette.
Da familien flyttede til området, var det for at kombinere lysten til at være en del af en velfungerende landsby med ønsket om udsigt og en dejlig natur omkring sig. Anne Mette ville gerne flytte helt ud på landet, mens Lars foretrak bare lidt mere by.

– Jeg er vokset op i Svendborg og har boet et år i London og 11 år i København. Så lidt by skulle der altså være omkring mig, siger Lars, der også gerne vil bo et sted, hvor han og familien kan gøre en positiv forskel.
Derfor valgte familien at bygge hus på Vibevej, der ligger i udkanten af Borbjerg på en skrænt med en storslået udsigt ud over Borbjerg Møllesø og istidsbakkerne i området. Og det er ikke bare børnene, som har formået at få mange venner omkring sig. Det samme er sket for de voksne i familien.

– Jeg tror faktisk ikke, vi nogen steder kan finde bedre venner, end vi har her, siger Lars.
Han er ikke i tvivl om, at venskaberne opstår, fordi alle i området er engageret i det store udvalg af foreninger i området.

– Her får du venner, hvis du selv er bare lidt udadvendt, siger han.
Det store aktivitetsniveau i byen kunne godt give sved på panden og præstationsangst. Men det er der ingen grund til. Både Anne Mette og Lars har som henholdsvis læge og direktør i egen virksomhed en travl hverdag og arbejdstider ud over det normale.

– Der er ingen, der ser skævt til en, hvis man trækker sig lidt tilbage fra alt det fælles. Det er tilladt at sige til og fra, siger Anne Mette.
Og nogle gange opstår situationen bare spontant. Som i sidste weekend, hvor Lars troede, han skulle være hjemme og slappe af hele weekenden. I stedet endte han med at dømme tre fodboldkampe ved fritidscentret og være bartender til en Irsk Aften i hallen.

Jeg tror faktisk ikke, vi nogen steder kan finde bedre venner, end vi har her.