Vores bedste lejehus

Familien Hammerstoft bor på en lejet ejendom i Trabjerg nær Borbjerg. For familiens børn er huset “verdens bedste lejehus”. Familiens største værdi er: Fællesskab.

Man behøver ikke være landmand for at bo på en stor gård på landet. Familien Hammerstoft har lejet gården i Trabjerg øst for Borbjerg og har mere plads omkring sig, end i de fleste andre lejehuse.

– Vi har altid prioriteret at have plads omkring os. Her har vi det i rigelige mængder, siger Elionora Hammerstoft og hendes mand Morten supplerer:

– Bare det, at man kan gå rundt i en stor have uden hæk og uden at skulle tænke over naboer, det er skønt.

Også familiens to børn Alberte på 11 og Thora på fem nyder den megen plads på gården og ikke mindst høloftet over laden. Når de leger gemmeleg med kammeraterne, aftaler de altid, sådan nogenlunde, hvor de gemmer sig – ellers bliver man aldrig fundet.

Morten synes, at gården i sig selv er lidt af et fund. Han arbejder som servicemontør for et firma i Skive, og beliggenheden øst for Holstebro passer perfekt i forhold til virksomhedens kunder i Midtjylland. Også Elionora profiterer af den østlige placering. Hun arbejder som lærer på en folkeskole i Viborg, der på den måde ligger tættere på, end hvis familien boede i Holstebro. Familien boede tidligere i en nabokommune, som ikke anerkendte familiens behov for børnepasning efter kl. 16.30.

Derfor rykkede de teltpælene op og flyttede til Holstebro Kommune, som så anderledes pragmatisk på netop børnepasningen. At valget her faldt på Trabjerg ved Borbjerg var heller ikke helt tilfældigt. Dels havde Morten rødder i området, dels havde Elionora hørt godt om området fra andre.

– Vi vidste, at Borbjerg var et aktivt område med alle muligheder for et godt familieliv. Så det valgte vi ud fra, da vi skulle finde et sted at slå os ned, siger Elionora.
Hele familien er aktive spejdere, men også involveret i foreningslivet på mange andre leder og kanter.
– Her er alle muligheder for at give en hånd med, siger Morten.

Men det er nu ikke arbejde det hele. I området møder man også hinanden alene for fornøjelsens skyld. Hvert år holder de 77 husstande i Trabjerg ”gadefest”, og til Sankt Hans mødes alle til Sankt Hans fest. Hertil kommer alle runde fødselsdage og andre mærkedage, som heller ikke bliver fejret i stilhed.
– Det betyder, at familierne kender hinanden på kryds og tværs. Ikke bare børnefamilierne kender hinanden. Selv pensionisterne i området kender navnene på børnene. Det har stor værdi, og det kan børnene også mærke, siger Elionora.

Om det er besværligt at bo langt ude på landet? Næ, ikke engang om vinteren, hvis grusvejen sner til.
– Vores grusvej er faktisk en offentlig vej, som bliver ryddet af kommunen, og har vi brug for det, så kommer naboen jo bare forbi med en traktor. Vi hjælper hinanden, siger Morten.

Og sådan har det formentlig været i ganske mange år. Der har nemlig boet mennesker i Trabjerg i al fald siden vikingetiden, hvor der var en vikingelandsby i området. I dag minder tre flotte gravhøje i horisonten om, at fællesskabet i området ikke er af nyere dato.

Vi vidste, at Borbjerg var et aktivt område med alle muligheder for et godt familieliv. Så det valgte vi ud fra, da vi skulle finde et sted at slå os ned.