Vi har jo det hele lige her

Familien Strømgaard flyttede fra et lille rækkehus i Holstebro til parcelhus i Borbjerg, for at være tæt på det, der betyder mest for familien, der også består af tre børn: Nærhed.

Flaget er på hel stang foran parcelhuset på Haretoften 43 i Borbjerg. Der er ingen i familien på fem, der har fødselsdag. Til gengæld er der en pige på vejen, der fylder to år i dag. Derfor ryger flaget til tops hos mange af børnefamilierne i området.

– Det er sådan en flagordning, vi har på Haretoften, siger Dorthe Strømgaard, der flyttede til Borbjerg i 2005 sammen med sin mand Martin og datteren Signe Marie, som var et år på det tidspunkt.
Den fælles markering af fødselsdage på vejen er et godt eksempel på det sammenhold, der er mellem naboerne i kvarteret, som umiddelbart ligner de fleste andre danske parcelhuskvarterer.

– Der er mange børnefamilier på vejen, og det betyder, at hverdagen bliver lidt nemmere. Børnene leger med hinanden på kryds og tværs af køn og alder, og har man brug for hjælp en dag til at hente børn, fordi man er forsinket på arbejde, så ringer man bare til en nabo, siger Dorthe, der er sygeplejerske på Regionshospitalet Holstebro og derfor afhængig af lidt fleksibilitet i ny og næ.

– Det giver børnene en stor tryghed, at vi kender hinanden på den måde, siger hun.
Martin Strømgaard arbejder som controller i økonomiafdelingen hos JBS i Herning, og han peger også på fordelene ved at have gode naboer tæt på.

– Du så måske, at vores genbo var ved at fylde en container med jord, da du kom. Han får ikke lov til at arbejde alene. Der kommer altid nogle forbi og hjælper, hvis man har brug for det, siger Martin Strømgaard.

Parret boede tidligere i et lille rækkehus i Holstebro og var efter endt uddannelse tre år i Grønland. Imens var rækkehuset lejet ud. Men i stedet for at flytte tilbage til Holstebro valgte familien at sælge og slå sig ned i Borbjerg.

Martin var vokset op i Mejrup, mens Dorthe kom fra Bur. Derfor var det ikke fremmed for nogen af dem at slå sig ned i et mindre lokalsamfund.
At valget så lige netop faldt på Borbjerg har flere forklaringer. Huset var stort, prisen var god og lokalområdet kunne tilbyde alt det, som en børnefamilie har brug for i hverdagen. Ikke mindst nærhed. Familien består nu udover Dorthe og Martin af Signe Marie, der er blevet 10 år, Olivia på 8 år og Amalie på 5 år. Med tre børn i den alder, skal familiens logistik være i orden.

– Du kan godt bo i Holstebro og skulle køre dine børn på kryds og tværs gennem byen til de forskellige fritidsinteresser. Her skal man bare åbne døren, og så kan børnene gå direkte over på skolen eller i hallen, hvor det meste foregår. Skal vi i svømmehallen kører vi til Vinderup, men ellers har vi det hele omkring os, siger Dorthe og nævner børneteater, gymnastik og fodbold som eksempler.

– Skal børnene spille kamp et andet sted, så kører vi selvfølgelig med og for hinanden, siger hun.
Ikke alene bliver hverdagen nemmere i Borbjerg fordi afstandene er små. Borbjerg-Hvam har også noget andet, som ofte overrasker Dorthes kollegaer i Holstebro. Det er evnen og viljen til at få noget til at ske, som i større byer ville være mere eller mindre utænkeligt.

– På skolen har vi en madordning, hvor bedsteforældre og andre med tid stiller op og laver skolemad til børnene et par gange om ugen. Det er godt for alle parter, men man ser det ikke så mange steder, siger Dorthe. Et andet eksempel på, at det umulige bliver muligt, var da området stod sammen og samlede mere end fem millioner kroner ind fra private og virksomheder i området til et nyt kultur- og fritidscenter med blandt andet ha, motionscenter, springgrav og klatrevæg.

– Det er da noget, der vækker opsigt rundt omkring, siger Martin, der med sin professionelle baggrund var med i gruppen, som rejste penge til projektet.
Et tredje eksempel, som ofte vækker opsigt, er den lokale købmand som ifølge familien Strømgaard, i høj grad er konkurrencedygtig på priserne.

Selvom familien trives ganske godt i området, er de nu på vej til at flytte – men kun lige om på den anden side at kultur- og fritidscentret. En grund på nyeste udstykning i Borbjerg er klar til familiens nye hus, som skal være lidt større end det nuværende. En familie på fem har brug for plads omkring sig.

Du kan godt bo i Holstebro og skulle køre dine børn på kryds og tværs gennem byen til de forskellige fritidsinteresser. Her skal man bare åbne døren, og så kan børnene gå direkte over på skolen eller i hallen, hvor det meste foregår.